Maitotilasta mökkeihin ja marjoihin

Heilukankaan sukutilalla on arvostettu puhdasta luontoa ja luonnon antimia jo 1900-luvun alusta lähtien. 

Vuosikymmenten aikana sukupolvelta toiselle siirtynyt tila on kehittynyt ja muuttunut ajan mukana. 

Perinteisestä lypsykarjatilasta on siirrytty mökkivuokraukseen ja marjanviljelyyn.

VUOKRAMÖKIT

 

Mökkivuokraus Heilukankaan tilalla alkoi 1990-luvulla, kun oman kesämökin eli vanhan mökin viereen rakennettiin neljä hirsimökkiä eli rantamökit. Mökit sijoittuvat tilan omistamalle yksityiselle ranta-alueelle Vuohijärven rantaan.


Asiakkaat ottivat rantamökit hyvin vastaan, joten korkeammalle rinteen päälle rakennettiin vielä kaksi hirsimökkiä lisää eli ylämökit. Muutama vuosi ylämökkien jälkeen valmistui vielä Simon mökki, minkä jälkeen vuokramökkejä oli yhteensä kahdeksan.
Vuonna 2010 yksi neljästä rantamökistä tuhoutui tulipalossa, jonka jälkeen samalla paikalle rakennettiin moderni, täysin varusteltu hirsihuvila Loiste.


Heilukankaan mökit kulkevat edelleen nimellä Hietasen lomamökit. Vuokramökit ovat aina olleet asiakkaiden suosiossa ja monella mökillä on pitkäaikaiset vuokralaiset.

Kaikki mökit on rakennettu Heilukankaalle kulmittain niin, että maisemat upealle Vuohijärvelle ovat hienot ja omaa rantaa on käytettävissä, mutta pihapiirit ja terassit tarjoavat yksityisyyttä.

 

TYRNI

 

Tyrnin viljely Heilukankaan tilan ravintorikkailla viljapelloilla päärakennuksen ympärillä alkoi vuonna 1998 Pertti Hietasen rohkeana kokeiluna. Hieman tuntematon, mutta ravintorikas tyrni kasvaa isoissa pensaissa, joista sato kerätään syksyisin.


Vuosi toisensa jälkeen tyrnipensaiden määrää on Heilukankaalla lisätty ja samalla huolehdittu tarkkaan, että vanhojen ja uusien pensaiden suhde pysyy oikeana tasaisen sadon tuottamiseksi.

 

Alkuvuosina tilan tyrnit myytiin tuoreina suoraan asiakkaille tai välitettiin eteenpäin. Vuonna 2003 aloitettiin Heilukankaan tilan oma tuotekehittely, jolloin syntyivät hillo ja mehu. Heti erittäin suosituksi noussut tyrniglögi kehitettiin 2005. Terveellinen tyrnijauhe syntyi muutama vuosi myöhemmin.


Nykyinen myyntinimi Mäntyharjun Nurmaan kylästä lähteneille tyrnituotteille eli Heilukankaan Tyrni syntyi vuonna 2003.

 

IHMISET

 

Heilukankaan tilan yrittäjänä toimii Jarkko Hietanen, joka luotsaa sukutilan toimintaa eteenpäin neljännessä sukupolvessa.

Jarkko toimi kotitilan töiden ohella vuosikymmeniä maalausyrittäjänä, mutta on nyt luopunut rakennusalasta ja kehittää täysipainoisesti Heilukankaan tilan yritystoimintaa.

 

Heilukankaan tilan edellinen yrittäjäpari, Tuula ja Pertti Hietanen, ovat tehneet pitkän päivätyön kotitilansa eteen ja ovat edelleen aktiivisesti mukana yritystoiminnassa.

Pertti Hietanen huolehtii Hietasen lomamökkien kiinteistötöistä ja Tuula Hietanen kiertää myyntitapahtumissa tyrnituotteiden parissa.

 

Edelliset sukupolvet ovat tyytyväisiä siitä, että Heilukankaan tilalla elämä jatkuu perinteitä kunnioittaen eikä kotipaikka jää tyhjäksi. Sukupolvien ketjun seuraavia lenkkejä ovat Juuso Hietanen ja Juuson lapset.